Ingeborg Anna • 18 februari 2021
Emotionele Verbinding
“Vroege levenservaringen zijn van invloed op ons basisvertrouwen”
Zoals in mijn vorige blog beschreven beïnvloeden onze vroegste levenservaringen de mate waarin wij een basis voelen in onszelf en vertrouwen ervaren.
Wat zijn universele levensbehoeften?
Als je niet eet of drinkt, ga je dood. Als er geen veilige geborgen plek is om te wonen, levert dat een hoop stress op.
Om te kunnen (over)leven, groeien, ontwikkelen en functioneren moet je echter in meer behoeften voorzien.
Één van de bekendste modellen die de levensbehoeften van de mens in kaart brengt, is de piramide van Maslov (1943).
In het CREF-model (Van Leeuwen) is het gedachtengoed van Maslov verder uitgewerkt. Het is een cirkel, opgebouwd uit zeven universele en aangeboren levensbehoeften, met in de kern ‘Emotionele Verbinding’; Onvoorwaardelijke liefde
die de kern vormt van het basisvertrouwen
en bestaansrecht. Het is de meest belangrijke en overstijgende levensbehoefte, die alle andere levensbehoeften met elkaar verbindt. Het is dé cruciale factor om een stevig basisvertrouwen tot stand te brengen.
Zeven universele en aangeboren levensbehoeften (pijlers):
1. Emotionele verbinding
2. Kerntransformatie
3. Fysiologische behoefte
4. Kennis
5. Veiligheid
6. Erkenning en waardering
7. Zelfontplooiing
Als je niet, of onvoldoende wordt voorzien in een bepaalde levensbehoefte, ontstaat er een on-balans in het basisvertrouwen. Én weet, zoals eerder al eens gemeld in mijn blog ‘Hechting en Basisvertrouwen’, het is mogelijk om je beschadigde basisvertrouwen, jouw persoonlijke web, op latere leeftijd alsnog te herstellen. 😊
Bij veel te vroeg geboren kinderen speelt dit ‘thema’. Ook bij mij!
In meerdere blogs zal ik je meenemen in mijn reis hierin, de stappen die ik heb ondernomen om mijn basisvertrouwen te herstellen, met vallen en opstaan.

Emotionele verbinding
Zoals hierboven beschreven is dit de meest belangrijke en overstijgende levensbehoefte, die alle andere levensbehoeften met elkaar verbindt.
Denk hierbij ook de vrouwelijke (moeder) energie, die verbinding maakt met je binnenwereld, je emoties en gevoelens.
Wanneer onvoorwaardelijke (moeder) liefde ontbreekt, treedt er een behoorlijke verstoring op in je basisvertrouwen, in jouw persoonlijke (hechting)web.
Thema’s die kunnen spelen zijn onder andere:
- Je niet welkom voelen
- Je alleen voelen
- Je afgewezen/ongewenst voelen
- Je onbegrepen voelen
- Je onzeker voelen
- Bang zijn in de steek gelaten te worden
Weet je wat zo gek is. Ik weet bijvoorbeeld dat er van me wordt gehouden. Het wordt ook gezegd en toch, lijkt het wel of ik dàt gevoel niet altijd vertrouw. Ik kan me weleens alleen voelen, terwijl ik voldoende mensen om me heen heb.
Vroeger op de basisschool vond ik het na iedere vakantie weer spannend of mijn vriendinnen me nog wel lief zouden vinden. Daar kon ik enorm onzeker over zijn. Bang om in de steek gelaten te worden, niet welkom te zijn.
Inmiddels weet ik dat één en ander terug te voeren is op mijn tijd in de couveuse. Lag daar helemaal alleen, te wachten tot mijn mama me kwam halen én dat duurde echt enorm lang.
Eerlijk, ik heb lang deze link niet willen leggen hoor, daar zijn wel wat gesprekken aan vooraf gegaan. Begreep er echt niets van.... hoezo dan?
Tja, inmiddels heel wat stappen hierin ondernomen en kennis vergaard. Mijn geboorte en onvervulde behoeften in kaart gebracht, mijn lichaamsgeheugen aangesproken, dingen doorvoeld en diverse gesprekken gevoerd. Dankbaar 🙏🏻
Resultaat is dat ik de liefde in mezelf weer voel, de liefde van anderen en me welkom voel. Soms nog niet hoor, maar elke dag leren we hè, met vallen en opstaan.
Ik ben supertrots op mezelf 😍 Ook dat mag gezegd worden.
Geniet van vandaag & herhaal het morgen!
Liefs,
Ingeborg Anna