Neem contact op
+31 6 24287285
mail@ingeborgannamartens.nl
Ingeborg Anna • jan. 14, 2023

Pregnancy Dialogues TM - Evidence-based Prenatal Bonding Program


In de eerste duizend dagen van ons leven, 
vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, 
worden we gevormd tot wie we zijn. 

Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. 

De basis wordt dan gelegd. 
Zowel fysiek als mentaal. 

Een korte uitleg:
Het leven begint, zoals gezegd, al in de baarmoeder. Daar vindt de aanleg plaats van organen en systemen die de gezondheid van een kind bepalen. 

Raakt iemand verzadigd van gezond eten, of heeft diegene daar juist veel vet en suiker voor nodig? Kun je goed of slecht tegen stress? Kun je jezelf beheersen? Die fysiologie ontwikkelt zich al in de foetale fase.

Onder andere stress bij de moeder tijdens de zwangerschap, maar ook bijvoorbeeld (mee)roken tijdens de zwangerschap blijken van grote invloed te zijn op de ontwikkeling van een kind. Het kind ervaart een tekort.

Deze ‘stress’ wordt bij de baby op celniveau opgeslagen en komt daardoor al ‘gevoeliger’ ter wereld.

Tel daarbij op .... Als je te vroeg geboren wordt of een te laag geboortegewicht hebt, ook dat levert stress op.

Stress, of een onveiligheid gedurende de eerste twee jaar van ons leven ‘programmeert’ ons in de ‘stress-stand’. Je ontwikkelt hierdoor overlevingsstrategieën die je in staat stellen te overleven. 

In mijn blog ‘Grip op je Gezondheid - Lifestyle & Early Life Stress’ heb ik hier eerder over geschreven.

Hierbij een link naar deze blog:
https://www.ingeborgannamartens.nl/lifestyle-en-early-life-stress


Als je kennis en ervaringen deelt, vermenigvuldig je het 

– net als geluk 🍀 - 

Door van delen vermenigvuldigen te maken, 
vergroten we de impact van een goede 
start voor elk kind tot in de volwassenheid.


Dit is ook één van mijn beweegredenen geweest om mezelf te gaan verdiepen in de prenatale- en perinatale psychologie.


Ik gun het iedereen om de beste versie van zichzelf te worden.

Gehoord, Gezien, Geliefd & Begrepen.

In verbinding, hoe je start ook is geweest.


En die START begint dus al 9 maanden voordat we geboren worden en het daglicht zien - bij een voldragen zwangerschap dan hè- het leven begint al in de baarmoeder.

Ik ben voor APPPAH (Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health) de 1e Pregnancy Dialogues™ gecertificeerde Facilitator in Nederland.

Daar ben ik stiekem ook wel trots op. 

De opleiding was volledig in het Engels, een taal die voor mij de nodige uitdagingen heeft. Als een echte Pippi Langkous - Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan - ben ik aan de slag gegaan. Mezelf uitgebreid ingelezen en voorbereid. Én veel vertaald. 

Trots op het eindresultaat, maar het proces was eigenlijk veel interessanter. En laat ik dàt nu eigenlijk veel belangrijker vinden 😉

Pregnancy Dialogues ™ is een evidence-based Prenataal Bonding Programma wat bestaat uit 6 sessies.

Het uitgangspunt is het creëren van een plek van veiligheid, vertrouwen en steun, waarbinnen ruimte is voor ieders verhaal én gevoel. Alles kan en mag er zijn. 

Tijdens reflecterende discussies worden thema's als familie, partner en hechting van en met het kind besproken, afgestemd op de individuele fasen van de zwangerschap van elke moeder/toekomstige ouder(s).

Het programma introduceert hulpmiddelen om toekomstige ouders te ondersteunen bij het creëren van een goede en veilige hechting met het kind (foetale hechting). 

Daarnaast worden er eenvoudige, maar krachtige, interactieve activiteiten aangeboden welke tussen de verschillende sessies door kunnen worden uitgevoerd.

In de afgelopen 6 jaar hebben ongeveer 300 moeders en 5 vaders het Pregnancy Dialogues ™ programma in Europa met succes afgerond.  

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van ouders die tijdens de zwangerschap een hogere foetale hechting hadden een meer optimale ontwikkeling in de vroege kinderjaren laten zien. 

Informele follow-up toont verder aan:
  • Herstel van trauma's uit het verleden
  • Verminderde angst voor zwangerschap en geboorte
  • Zeer sterke emotionele band tussen moeder en kind (toegenomen wederkerigheid) 
  • Laag percentage vroeggeboorten
  • Minder Keizersnede 
  • Meer optimale postpartum periode, minder tekenen van postnatale depressie
  • Meer vertrouwen in het kennen van hun baby voor en na de geboorte (zelfverzekerd & zelfredzaamheid)

De eerste 1000 levensdagen van 
een kind zijn bepalend voor de rest 
van zijn/haar leven. 
 

Dankbaar dat de Research Studie van het Pregnancy Dialogues ™ programma op deze manier ook bij kan dragen aan deze mooie missie - de best mogelijke start van ieders leven - met veilig gehechte wereldburgers. 



In liefdevolle verbinding,
Ingeborg Anna

Samenwerken, Care4Neo. Peer-Support. The Next Generation. Care4Neo Community. Prematuur, Dysmatuur.
door Ingeborg Anna 15 apr., 2024
Care4Neo Community© 💜 Samen gaan we op reis om ‘The Next Generation’ Community op te zetten. Een vaste centrale plaats zal gaan ontstaan waar Prematuur Geboren Volwassenen terecht kunnen voor vragen, peer-support en meer.
Geluk. Wat is geluk? Positieve Psychologie. Positief. Mind. Mindset. Affirmaties. Hersenen.
door Ingeborg Anna 22 mrt., 2024
Geluksmomenten verzamelen , ook als het wat minder goed gaat. Bewust kiezen te genieten van de kleine dingen, focussen op alles wat wel kan en gaat. Maar ook je imperfecties omarmen
In Beweging, Transformeren. Samenwerken. Erasmus MC. Sophia Kinderziekenhuis, Vroeggeboorte.
door Ingeborg Anna 26 feb., 2024
In beweging Mijn LOGO heeft een ‘opfrisbeurt’ gehad en is weer helemaal passend bij waar ik op dit moment in het leven (voor) sta. Met dank aan mijn lieve preemie SIS Mieks. De letters I-AM staan voor wie ik ben. Het zijn niet alleen de eerste letters van mijn voor- en achternaam, maar staan ook voor mijn authentieke ZELF en ZIJN. Volop in beweging, denkend in mogelijkheden en oplossingen voor alles wat op mijn pad komt. De laatste jaren heb ik veel innerlijk werk verricht, inzichten opgedaan, trauma’s geheeld en ben ik in mijn eigen licht gaan staan. Ik gun het iedereen om de meest authentieke versie van zichzelf te mogen zijn. De + en de VLINDER in mijn logo benadrukken dit alles nog eens extra. We blijven als mens altijd in beweging en leren elke dag. In verbinding, met mijzelf en de ander. De verbinding zoekend tussen personen, partijen en instanties. Kijkend vanuit verschillende perspectieven. Eigen ervaringsdeskundigheid, mijn kennis en kunde als coach/counselor, maar ook vanuit ouderperspectief Meedenkend in de zorg voor de prematuur geborenen van nu en later, maar ook voor diegene die inmiddels volwassen zijn. Dankbaar om dit op verschillende manieren te mogen en kunnen doen, zoals in 1-1 contact met ouders en binnen Peer-Support, maar ook in samenwerking met onder andere het ErasmusMC - Sophia Kinderziekenhuis en het Sophia NIDCAP APIB Centrum Rotterdam . Dit alles neem ik mee in het uitdragen van mijn missie : ‘De Nazorg voor prematuur geboren volwassenen verdient een vaste plaats in de gezondheidszorg, zodat de zorg van en voor prematuren, vanaf de geboorte tot in de volwassenheid een feit is.’ Gelukkig draag ik deze missie niet alleen en staan er steeds meer prematuur geboren volwassenen op om aan deze missie zijn/haar stem te geven en deze mee uit te dragen. Ieder op zijn eigen unieke manier. Samen laten we de wereld mooier kleuren en klinken. 💜 Prematuriteit kent vele gezichten en ieders verhaal en start is uniek - Faces of Preterm Birth - Deze verhalen verdienen het verteld te worden, kennis en ervaringen gedeeld, taboes doorbroken. Voor meer (h)erkenning en bewustwording voor de lange termijn gevolgen van vroeggeboorte én de urgentie om de bijbehorende complicaties op latere leeftijd serieus te nemen. Want de blijvende impact van vroeggeboorte kan groot zijn. Ook de behoefte aan Peer-Support is groot. Binnen het landelijke platform Ex-Couveusekinderen.nl hebben we voor 2024 een aantal mooie activiteiten op de agenda staan, waaronder een Inspiratie weekend en verschillende Couv-Café’s , welke ik voor de regio Zuid-West in Ulvenhout organiseer. Wees welkom 🙏🏽 In liefdevolle verbinding, Ingeborg Anna
Share by: