Ingeborg Anna • 17 april 2021

Lifestyle en Early Life Stress

Het hebben van een goede gezondheid, volgens mij is dat één van de grootste rijkdommen in het leven. En die mag je koesteren. 

Is je gezondheid niet helemaal top? Zit je niet lekker in je vel? Last van kwaaltjes? Gelukkig kun je veel zelf doen om je gezondheid te optimaliseren, grip krijgen op jouw eigen gezondheid.

Alles begint bij kennis en inzicht. 

Op het gebied van gezondheid is er de laatste eeuw veel veranderd. Een gezonde leefstijl was 100 jaar geleden nog iets waar niet over nagedacht hoefde te worden, terwijl het nu steeds duidelijker wordt dat we het zonder een gezonde leefstijl niet gaan redden.

En wat is gezondheid

Huber, een Nederlandse onderzoeker heeft de term ‘gezondheid’ na onderzoek in 2011 opnieuw gedefinieerd als: 

“Het vermogen zich aan te passen 
en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale 
uitdagingen in het leven“. 

Deze definitie gaat niet uit van ziekte, maar van functioneren, kwaliteit van leven en een holistisch mensbeeld. Fysieke, mentale en sociale staat vormen hierin één geheel.

In deze blog wil ik me vooral focussen op een gezonde levensstijl en de invloed van Early Life Stress hierop.

Er is namelijk meer dan alleen een gezonde leefstijl. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de vele omstandigheden/omgevingsfactoren die ons welzijn beïnvloeden. 

In de eerste duizend dagen van ons leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. De basis wordt dan gelegd. Zowel fysiek als mentaal. 

Een korte uitleg:
Het leven begint, zoals gezegd, al in de baarmoeder. Daar vindt de aanleg plaats van organen en systemen die de gezondheid van een kind bepalen. 

Raakt iemand verzadigd van gezond eten, of heeft diegene daar juist veel vet en suiker voor nodig? Kun je goed of slecht tegen stress? Kun je jezelf beheersen? Die fysiologie ontwikkelt zich al in de foetale fase.

Onder andere stress bij de moeder tijdens de zwangerschap, maar ook bijvoorbeeld (mee)roken tijdens de zwangerschap blijkt van grote invloed te zijn op de ontwikkeling van een kind. Het kind ervaart een tekort.

Deze ‘stress’ wordt bij de baby op celniveau opgeslagen en komt daardoor al ‘gevoeliger’ ter wereld.

Tel daarbij op .... Als je te vroeg geboren wordt of een te laag geboortegewicht hebt, ook dat levert stress.


Stress, of een onveiligheid gedurende de eerste twee jaar van ons leven ‘programmeert’ ons in de ‘stress-stand’. Je ontwikkelt hierdoor overlevingsstrategieën die je in staat stellen te overleven. 

In mijn blog ‘De impact van Vroeggeboorte’ heb ik het al eerder benoemd. Als je prematuur geboren bent, is het van belang dat (zorg)professionals hiervan op de hoogte zijn. Lang niet altijd staat dit in een medisch dossier, terwijl het belangrijke informatie kan zijn bij het beantwoorden van een hulpvraag, het stellen van een eventuele diagnose en het starten van een behandeling.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ‘early life stress’ nogal wat gevolgen heeft, het laat levenslange sporen na. Bij vele chronische aandoeningen op latere leeftijd is er een samenhang met de ‘vroege start’ in het leven. En deze factor blijft nogal onderbelicht in het ontstaan van ziekte op latere leeftijd. 

Vaak sta je daar zelf op dat moment ook niet bij stil. Ik heb dat verband ook ontzettend lang niet gelegd. 

Vandaar dat ik het toch graag nogmaals benoem 😉

Belangrijk is ook te melden dat natuurlijk niet iedereen ziek wordt van de gevolgen van Early Life Stress. Er zijn gelukkig ook mensen die zoveel compensatiemogelijkheden hebben dat ze nergens last van hebben.

Wat kun je doen als je tot de ontdekking komt dat jij geen optimale start 
in je leven hebt gehad? 

Is er dan nog überhaupt iets aan te doen?

Jazeker wel! 

Leefstijlgeneeskunde is een term die we steeds vaker horen. Steeds meer artsen gaan ook aan de slag met leefstijl. Wat een geweldige ontwikkeling is.

Ben je op zoek naar antwoorden op je (onverklaarbare) klachten? Weet jij wanneer de klachten ontstaan zijn?

Wil je weer in balans komen en blijven en grip krijgen op je eigen gezondheid? Zowel mentaal als fysiek? 

Onderstaande 7 peilers kunnen je daarbij helpen:
  1. Breinkennis: Zonder de kennis over je brein kun je je leven, maar ook je klachten die je ervaart niet veranderen. Je brein is de eerste 8 jaar van je leven gevuld met kennis en informatie die je vandaag de dag vaak nog onbewust inzet. Kennis en inzicht in deze processen hebben mij echt verder geholpen.
  2. Brain Food: Met de juiste voedingsstoffen geef je je brein, maar ook je lichaam energie, balans, focus, rem je ontstekingen en zorg je voor een duurzame omgeving voor je interne processen. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld je 2e brein; je darmen. Een orthomoleculaire therapeut kan je daarbij eventueel ondersteunen en eventuele tekorten in bijvoorbeeld vitamines en mineralen opsporen. Mij heeft dat enorm geholpen.
  3.  Beweging: Dit is essentieel voor een goed werkend menselijk systeem. Tekort aan bewegen ontwikkelt chronische ziektebeelden en disbalans in ons brein. Ga lekker buiten wandelen, een frisse neus halen.
  4. Stress: Is niet altijd negatief, maar ook positief. Stress hebben we evolutionair nodig om te kunnen overleven. Het is dus een basisfunctie van ons brein systeem. Echter, de stress die we tegenwoordig ervaren is vaak chronisch. En die put uit en maakt ons ziek. Mentaal en fysiek werkt dit door. Weet jij waar je stress van krijgt? Spelen er nog stressfactoren mee welke zijn ontstaan in je vroege jeugd? De geprogrammeerde overleving strategie zal ziet zomaar verdwijnen, maar bewustwording op dat gebied is het begin van genezing.
  5. Ontspanning: In onze drukke levens hebben we vaak te weinig ontspanning. We staan continu AAN. Ga na wat ontspanning voor je kan doen op je mentale gezondheid. Wat werkt voor jou? Ik plan meerdere meditatie momenten en ademsessies in op een dag om in balans te blijven.
  6. Omgeving: Zowel de mensen om je heen, als ook de omgeving waar je woont en werkt zijn van invloed hoe jij omgaat met je mentale gezondheid.
  7. Slaap: Is écht essentieel, zo’n 8 uur per dag. Ik heb zelf echt minimaal 10 tot 11 uur nodig 🙈 met overdag een extra powernap. Tegenwoordig slapen we steeds slechter en minder. De uren die je slaapt dienen van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je brein echt voldoende rust tijdens de uren die je slaapt?

Het op latere leeftijd herstellen van je interne programmering is een hele uitdaging die je echt zelf zult moeten aangaan. Ik denk dat het voorkomen van Early Life Stress op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

Ik juich daarom het initiatief vanuit de overheid voor een ‘Kansrijke Start’ ook alleen maar toe. De eerste 1000 levensdagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn/haar leven.

Als je kennis en ervaringen deelt, vermenigvuldig je het – net als geluk 🍀 

Door van delen vermenigvuldigen te maken, vergroten we de impact van 
een goede start voor elk kind.

Ik gun iedereen ‘grip op zijn/haar gezondheid’, hoe je start ook is geweest. 💜


Geniet van vandaag & herhaal het morgen!

Liefs,
Ingeborg Anna


door Ingeborg Anna 23 april 2025
Liquid Breath® is meer dan ademwerk – het is een staat van bewustzijn waarin je leert loslaten, verzachten en thuiskomen in jezelf. In een wereld vol drukte en moeten, brengt het je terug naar de essentie: ontspanning, voelen en gewoon zijn.
door Ingeborg Anna 12 januari 2025
De polyvagaal theorie legt uit hoe ons zenuwstelsel via drie reactiesystemen onze emoties, gedrag en sociale verbinding beïnvloedt, afhankelijk van hoe veilig we ons voelen.
door Ingeborg Anna 31 december 2024
Mijn reflectie op 2024: Een jaar met veel persoonlijke groei en mooie projecten zoals de oprichting van Couv-Cafe Ulvenhout en de lancering van de Next Generation Community binnen Care4Neo.