Ingeborg Anna • 9 maart 2021

Kennis

In deze blogreeks over Levensbehoeften & Basisvertrouwen neem ik je deze keer mee in mijn reis rondom de pijler ‘Kennis'

Nu is Kennis een breed begrip. Je kunt hierbij denken aan kennis uit boeken, opleidingen en (werk)ervaringen, maar ook aan kennis over je familie, een eventueel (familie) geheim en kennis over je geboorteverhaal. Ook die aspecten zijn van belang.

Samengevat: het kennen van, de bekendheid met, het bewustzijn, het besef en de ervaring,
bewust en onbewust.

Door gebrek aan kennis, maar ook door verwachtingen en aannames, kunnen conflicten ontstaan.

Hierbij kun je denken aan
- Onzeker zijn
- Veel opleidingen en cursussen volgen, omdat je het gevoel hebt nooit genoeg te weten.
- Het gevoel dat je kennis niet voldoende of goed genoeg is. 
- Jezelf afvragen of je wel wat te melden hebt? En of datgene wat je te melden hebt dan wel interessant genoeg is.
- Opkijken tegen anderen.
- Bang zijn om informatie te vergeten, iets over het hoofd te zien.

De behoefte aan kennis en inzicht herken ik zeker. Ik heb me lang kunnen ‘verschuilen’ achter rollen/functies die ik invulde, in loondienst. Ik was mezelf wel, absoluut, maar voelde me zelfverzekerder omdat ik me ook kon verschuilen achter een ‘bedrijf’. Ik sprak zeg maar ook ‘uit naam van’.

Als coach, maar ook met het schrijven van deze blogs kan ik me niet meer ‘verschuilen’ achter een rol, functie of bedrijf, maar ben ik mijn kwetsbare zelf. En dat kan ik af en toe ontzettend spannend vinden. Het zichtbaar zijn, dat schuurt af en toe enorm.

Verhalen die ik mezelf af en toe - stiekem dan hè - nog steeds vertel zijn: 
‘Ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard, wie zit er nou op mij te wachten, dat kan ik nog niet’.

Ik ben me hier super bewust van, als ook van de angst die hieronder ligt, de angst voor afwijzing.

Door het inzicht in die angst, maak ik telkens bewust de keuze om door deze angst heen te gaan en tóch mijn verhaal te vertellen. Want dát doet ertoe! Ík doe er toe! En verhalen dienen verteld te worden, toch? 😉

En kennis vergaren vanuit deze drijfveer is ook veel fijner. De keuze maken om mezelf in iets te verdiepen vanuit de gedachte ‘hé da’s interessant, daar wil ik wel meer over weten’, is zoveel positiever als kennis 'moeten' vergaren vanuit de drijfveer en gedachte dat ik niet goed genoeg zou zijn. Veel liefdevoller ook 🙏🏻

Met behulp van opstellingen, innerlijk kind-werk (regressie) heb ik extra kennis vergaard over mezelf en over mijn systeem van herkomst. 

En als kers op de taart (🍰) heeft ‘Geboorte in Kaart’ mij ontzettend veel inzicht gegeven over mijn geboortepatronen - prenataal, perinataal (tijdens de geboorte) als kort na mijn geboorte - én de daaraan gekoppelde onderliggende behoeften.

Om mijn geboorte in kaart te brengen, hebben de dierbare gesprekken met mijn ouders enorm geholpen en is het gelukt om mijn lichaamsgeheugen aan te spreken. Echt verbazingwekkend hoe wijs ons eigen lijf is. 

Dit alles heeft me ontzettend veel kennis en inzichten opgeleverd, met in het verlengde daarvan bewustwording, acceptatie en omarming voor alles wat is én is geweest. 

Ik heb echt één en ander los kunnen laten. Wat een rust en ruimte geeft dat én een enorm fijn én dankbaar gevoel. 


Geniet van vandaag & herhaal het morgen!

Liefs,
Ingeborg Anna


door Ingeborg Anna 23 april 2025
Liquid Breath® is meer dan ademwerk – het is een staat van bewustzijn waarin je leert loslaten, verzachten en thuiskomen in jezelf. In een wereld vol drukte en moeten, brengt het je terug naar de essentie: ontspanning, voelen en gewoon zijn.
door Ingeborg Anna 12 januari 2025
De polyvagaal theorie legt uit hoe ons zenuwstelsel via drie reactiesystemen onze emoties, gedrag en sociale verbinding beïnvloedt, afhankelijk van hoe veilig we ons voelen.
door Ingeborg Anna 31 december 2024
Mijn reflectie op 2024: Een jaar met veel persoonlijke groei en mooie projecten zoals de oprichting van Couv-Cafe Ulvenhout en de lancering van de Next Generation Community binnen Care4Neo.