Ingeborg Anna • 3 november 2020
De impact van vroeggeboorte
Het taboe wat hierop rust doorbreken.
Iedereen heeft zijn eigen verhaal, ieders geboorteverhaal is uniek, zo ook de reis die we maken.
Schuld, schaamte en verdriet is wat er, denk ik, vaak achter schuil gaat. Erover praten is helpend en helend, opent deuren en dingen kunnen een plaats krijgen. De schuld, schaamte en het verdriet voorbij....
(H)erkenning en bewustwording over de mogelijke gevolgen van een vroeggeboorte, belangrijk om dit bespreekbaar te maken, het taboe dat hierop rust te doorbreken.
Wat zijn de mogelijke gevolgen? Niet alles is gelijk zichtbaar kort na de geboorte. Zelfs op latere leeftijd kunnen de eventuele gevolgen zich nog openbaren.
Het (leren) omgaan met de gevolgen van vroeggeboorte, weten dat niemand hierin alleen staat, dat je niet de enige bent, erkenning, herkenning, je gehoord en gezien voelen.
Aandacht vragen hiervoor is zo ontzettend belangrijk.
Ik doe dit onder andere door mijn (ervaring)deskundigheid te delen, erover te praten én met ouders, prematuur geboren volwassenen en (zorg)professionals in gesprek te gaan.
Tevens zit ik in het projectteam voor Wereld Prematuren Dag 2020/2021, een samenwerking met andere ervaringsdeskundigen, het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en Care4Neo.
Als je prematuur geboren bent, is het van belang dat (zorg)professionals hiervan op de hoogte zijn. Lang niet altijd staat dit in een medisch dossier, terwijl het belangrijke informatie kan zijn bij het beantwoorden van een hulpvraag, het stellen van een eventuele diagnose en het starten van een behandeling.
Er is meer mogelijk dan je aanvankelijk zou denken. Ga het gesprek aan! Maak dingen bespreekbaar.
Nobody is perfect. Ondanks eventuele (zichtbare) beperkingen ligt de wereld voor je open. Het is echt de bril waar jezelf doorheen kijkt, hoe jij de wereld waarneemt. Is het glas halfvol of halfleeg? Is het bewolkt of schijnt (achter de wolken) altijd de zon?
Pak de regie over je eigen leven en leef je mooiste leven. 💜
Liefs,
Ingeborg Anna