Ingeborg Anna • 17 november 2020
Wat is jouw geboorteverhaal?
Waar stond jouw wieg of couveuse?
- dat de medische zorg er van overtuigd was dat ouders geen rol moesten spelen in de zorg voor hun prematuur geboren baby omdat het infectiegevaar te groot zou zijn.
- dat iedereen dacht dat een baby nog geen pijn-ervaring had, omdat het zenuwstelsel nog niet volledig ontwikkeld zou zijn. Ook werd gedacht dat baby’s geen bewustzijn en herinneringen hebben voor het derde levensjaar.
- dat er geen oog was voor emotioneel en mentaal welzijn van de baby door het verminderen van stress, pijn en ongemak. Dat slaap en waakritmes van baby’s continue verstoord werden door geluiden, verzorging en onverwachte gebeurtenissen om hen heen. De couveuses nog als tafels gebruikt werden en niet afgeschermd met een doek.
- dat veel handelingen en middelen nog niet ingesteld waren op het formaat van een prematuur.
- dat de neonatale zorg veel beperkter was. De ontwikkeling van het voeden, beademen en andere levens ondersteunende functies waren pas net gestart.
De ontwikkelingen in de neonatologie hebben de laatste jaren een vlucht genomen én blijft volop in beweging.
Te vroeg geboren kinderen ervaren veel stress. Er gebeurt veel met deze kinderen, die eigenlijk nog veilig in de baarmoeder hoorden te zitten. Daar hadden ze nog moeten zwemmen in het vruchtwater.
Er is nu individuele ontwikkelingsgerichte zorg, waarbij in de zorg voor de zieke en/of te vroeg geboren baby rekening gehouden wordt met de behoefte van elke individuele baby én de relatie met zijn ouders.
De zorg is erop gericht een baby te beschermen tegen voor hem onnatuurlijke omgevingsprikkels. Er is aandacht voor stress, comfort en pijn en er wordt geprobeerd, op de een of andere manier, rekening te houden met het ritme en de ontwikkeling van het kind zelf. Hoe fijn is dat. 💜
Ook is inmiddels bekend dat baby’s wel degelijk (lichaam)bewustzijn en herinneringen hebben.
Wat is jouw geboorteverhaal?
Het is natuurlijk mooi als je alle informatie kan navragen aan je ouders, helaas is dat niet altijd mogelijk. Weet dat je lichaam je alle informatie kan geven die je nodig hebt.
Veel informatie heb je namelijk opgeslagen in je lijf, in je onderbewuste; het is vaak dus heel helpend om je lijf aan te spreken om informatie te verkrijgen.
Naast ademhalingsoefeningen en meditatie is ‘Geboorte In Kaart’ een concrete methode vanuit de geboorte psychologie om hiermee aan de slag te gaan.
Ik gun het elk mens om te weten hoe zijn/haar start was, waar zijn/haar bedje of couveuse stond, wie er voor hem zorgden, wat er allemaal gebeurde en hoe hij werd aangeraakt.
Kortom: Ik gun het je om de beste versie van jeZelf te worden. 💖
Liefs,
Ingeborg Anna
