Neem contact op
+31 6 24287285
mail@ingeborgannamartens.nl
Ingeborg Anna • jun. 25, 2023

Hartcoherentie

In mijn blog 'Prematuriteit, autonome zenuwstelsel en ons stresssysteem
heb ik uitgelegd hoe stress-systeem werkt. 

In deze blog wil ik meer uitleg geven over wat hartcoherentie is.

Ontdek de kracht van hartcoherentie, ook jij kunt jezelf in balans brengen.  

Meer Veerkracht, minder stress.


Unlock the power 
of the your heart ❤️

Create a new story for yourself and others, starting today


Normaal gesproken wordt het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel afwisselend geactiveerd. 

Bij inademing wordt ons sympathische zenuwstelsel geactiveerd en bij uitademing wordt ons parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. 

Wat er gebeurt? 

Het hart gaat sneller kloppen bij inademing en bij uitademing gaat het hart trager kloppen. 


Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. 


Deze onregelmatigheid toont aan dat de hartfrequentie zich goed aanpast aan de omstandigheden 
van het hart en de bloedvaten. 

Het is een teken dat ons 'gaspedaal' en 'rempedaal' goed werken.


Het verschil tussen de hartslag tijdens inademen en de hartslag tijdens uitademen wordt hartritmevariabiliteit genoemd. 

Deze hartritmevariabiliteit (of hartcoherentie) weergeeft de autonome status van het lichaam. 


Wie ontspannen is, heeft een grote hartcoherentie. De hartcoherentie neemt af wanneer iemand gespannen is. 

Een lage hartcoherentie (kleine hartritmevariabiliteit) wordt geassocieerd met onbalans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. 

Een hogere hartcoherentie (grote hartritmevariabiliteit) staat voor een goede balans tussen deze twee zenuwstelsels. 

De mate van hartcoherentie wordt ook wel gezien als een maat van psycho-fysiologische flexibiliteit, die tot uiting komt op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak.

Wanneer ons hart en ons brein goed met elkaar verbonden zijn, is dat een mooie remedie tegen welke disbalans dan ook. Een goede hart- en breinverbinding helpt ook om je concentratievermogen te optimaliseren. 


Ons hart en brein kunnen op verschillende manieren met elkaar communiceren:
 
- Neurologische communicatie (zenuwstelsel)
- Via het elektromagnetisch veld (energetisch)
- Door biochemische communicatie (hormonen, neurotransmitters)
- Via biofysiologische communicatie (bloeddrukgolven)


De directe communicatie tussen ons hart en ons brein staat ook wel bekend als de hart-brein verbinding. Een soort snelweg die voortdurend signalen uitwisselt op een frequentie van ongeveer 0,10 Hz. Niet te horen, wel te voelen.

De emotionele conditie van ons hart beïnvloed onze hersenen continue. Het kan positief en liefdevol zijn, maar ook negatief en niet zo liefdevol zeg maar.

Positief: je ontwikkelt positieve neurotransmitters, zoals oxytocine. En dat zit al in de kleine dingen, zoals je zonnestralen in je gezicht voelen, dankbaar zijn, een fijne knuffel geven of ontvangen. Je voelt je veilig en ontspannen.

Negatief: Negatieve emoties, gedachten en gevoelens zorgen ervoor dat je extra cortisol aan gaat maken. Wanneer dit voor langere tijd zo is, kan dit ervoor zorgen dat je fysieke en mentale klachten gaat ontwikkelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan (chronische) stress, overprikkelend, vermoeidheid en paniek.


Het versterken van de verbinding tussen je hart en je brein heeft te maken met emoties. 

Je durven openstellen en je gevoelens durven uiten. 


Emoties voelen we in ons lichaam, niet in ons hoofd. Klinkt logisch, maar niet iedereen is zich hiervan bewust. Tussen denken en écht bewust voelen wat er in je lichaam speelt, daar zit wel een verschil in.

Soms is weglopen gemakkelijker, toch? We willen niet gekwetst worden, ons rot en vervelend voelen. Weglopen van onze emoties is echter niet een lange termijn oplossing, we blokkeren hiermee de connectie tussen ons hart en ons brein.

I know, ik spreek uit ervaring. Jarenlang heb ik vanuit mijn hoofd geleefd. Voelen? Dacht dat ik dat deed, beredeneerd met mijn hoofd deed ik dat wel ja, maar echt voelen en de emoties toe laten, dat is een ander verhaal. 

Enorme blokkades zaten er in mijn connectie tussen mijn hart en mijn brein. In mijn geval heb ik die blokkade al op zeer jonge leeftijd, in de couveuse, ontwikkeld.

De afgelopen jaren is er door het HeartMarh Instituut in de Amerika veel onderzoek gedaan naar de rol van het hart op onze breinprocessen.

Zo kun je bijvoorbeeld meten dat tijdens negatieve emoties je hart incoherent is en dat bij positieve emoties de coherentie optimaal is. 

Op grond van deze wetenschappelijke onderzoeken heeft HeartMath mooie tools en technieken ontwikkeld, waarmee je onder begeleiding of zelf mee aan de slag kunt gaan. 

Een praktisch hulpmiddel wat HeartMath ontwikkeld heeft is de Inner Balance Trainer, te gebruiken via een app op je telefoon.

Een oefening welke ik met je wil delen is de Quick Coherence techniek, deze helpt je om in een coherente toestand te komen, waarin hart en brein vloeiend met elkaar samenwerken. In deze toestand ben je in staat om optimaal te profiteren van hartintelligentie.

De Quick Coherence oefening helpt je om:

* in real-time stress te reduceren
* positief, kalm, gefocust en energiek verder te kunnen
* beter te presteren
* creatief, intuïtief en beter beslissingen te kunnen nemen

De Quick Coherence techniek is bijzonder geschikt om snel en makkelijk ’terug te komen bij jezelf’ na een impactvolle vergadering, een verhitte discussie of simpelweg een Snickers-momentje ‘waarop je even jezelf niet bent’. 

De techniek bestaat uit twee eenvoudige stappen:

1. 

Hartgericht ademhalen: focus je aandacht op de regio rond je hart. 

Visualiseer hoe je adem in en uit je borst stroomt. 

Adem een beetje dieper en langzamer dan normaal.

2. 

Roep een positieve emotie op: doe oprecht moeite om een positieve emotie te ervaren, 
zoals bijvoorbeeld dankbaarheid of liefde voor iets of iemand in je leven. 

Dit kan een huisdier zijn of een dierbaar persoon.


Deze oefening kan je toepassen op elk moment dat je dit denkt nodig te hebben. 

De oefening hoeft slechts 1 tot 2 minuten te duren.


Doe er je voordeel mee 😊


Wees lief voor jezelf en de ander.

Geniet van vandaag & herhaal het morgen.


In liefdevolle verbinding,
Ingeborg Anna


Samenwerken, Care4Neo. Peer-Support. The Next Generation. Care4Neo Community. Prematuur, Dysmatuur.
door Ingeborg Anna 15 apr., 2024
Care4Neo Community© 💜 Samen gaan we op reis om ‘The Next Generation’ Community op te zetten. Een vaste centrale plaats zal gaan ontstaan waar Prematuur Geboren Volwassenen terecht kunnen voor vragen, peer-support en meer.
Geluk. Wat is geluk? Positieve Psychologie. Positief. Mind. Mindset. Affirmaties. Hersenen.
door Ingeborg Anna 22 mrt., 2024
Geluksmomenten verzamelen , ook als het wat minder goed gaat. Bewust kiezen te genieten van de kleine dingen, focussen op alles wat wel kan en gaat. Maar ook je imperfecties omarmen
In Beweging, Transformeren. Samenwerken. Erasmus MC. Sophia Kinderziekenhuis, Vroeggeboorte.
door Ingeborg Anna 26 feb., 2024
In beweging Mijn LOGO heeft een ‘opfrisbeurt’ gehad en is weer helemaal passend bij waar ik op dit moment in het leven (voor) sta. Met dank aan mijn lieve preemie SIS Mieks. De letters I-AM staan voor wie ik ben. Het zijn niet alleen de eerste letters van mijn voor- en achternaam, maar staan ook voor mijn authentieke ZELF en ZIJN. Volop in beweging, denkend in mogelijkheden en oplossingen voor alles wat op mijn pad komt. De laatste jaren heb ik veel innerlijk werk verricht, inzichten opgedaan, trauma’s geheeld en ben ik in mijn eigen licht gaan staan. Ik gun het iedereen om de meest authentieke versie van zichzelf te mogen zijn. De + en de VLINDER in mijn logo benadrukken dit alles nog eens extra. We blijven als mens altijd in beweging en leren elke dag. In verbinding, met mijzelf en de ander. De verbinding zoekend tussen personen, partijen en instanties. Kijkend vanuit verschillende perspectieven. Eigen ervaringsdeskundigheid, mijn kennis en kunde als coach/counselor, maar ook vanuit ouderperspectief Meedenkend in de zorg voor de prematuur geborenen van nu en later, maar ook voor diegene die inmiddels volwassen zijn. Dankbaar om dit op verschillende manieren te mogen en kunnen doen, zoals in 1-1 contact met ouders en binnen Peer-Support, maar ook in samenwerking met onder andere het ErasmusMC - Sophia Kinderziekenhuis en het Sophia NIDCAP APIB Centrum Rotterdam . Dit alles neem ik mee in het uitdragen van mijn missie : ‘De Nazorg voor prematuur geboren volwassenen verdient een vaste plaats in de gezondheidszorg, zodat de zorg van en voor prematuren, vanaf de geboorte tot in de volwassenheid een feit is.’ Gelukkig draag ik deze missie niet alleen en staan er steeds meer prematuur geboren volwassenen op om aan deze missie zijn/haar stem te geven en deze mee uit te dragen. Ieder op zijn eigen unieke manier. Samen laten we de wereld mooier kleuren en klinken. 💜 Prematuriteit kent vele gezichten en ieders verhaal en start is uniek - Faces of Preterm Birth - Deze verhalen verdienen het verteld te worden, kennis en ervaringen gedeeld, taboes doorbroken. Voor meer (h)erkenning en bewustwording voor de lange termijn gevolgen van vroeggeboorte én de urgentie om de bijbehorende complicaties op latere leeftijd serieus te nemen. Want de blijvende impact van vroeggeboorte kan groot zijn. Ook de behoefte aan Peer-Support is groot. Binnen het landelijke platform Ex-Couveusekinderen.nl hebben we voor 2024 een aantal mooie activiteiten op de agenda staan, waaronder een Inspiratie weekend en verschillende Couv-Café’s , welke ik voor de regio Zuid-West in Ulvenhout organiseer. Wees welkom 🙏🏽 In liefdevolle verbinding, Ingeborg Anna
Share by: